ΜΟΝΟΙ ΓΑΡ ΤΟΝ ΤΕ ΜΗΔΕΝ ΤΩΝ ΔΕ ΜΕΤΕΧΟΝΤΑ, ΟΥΚ ΑΠΡΑΓΜΟΝΑ ΑΛΛΑ ΑΧΡΕΙΟΝ ΝΟΜΙΖΟΜΕΝ
ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ, ΙΙ 40, ΟΙΔΙΠ.
(ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΔΕ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΑ ΚΟΙΝΑ ΟΧΙ ΗΣΥΧΟ ΑΛΛΑ ΑΧΡΗΣΤΟ)


26.2.17

Ένα έθιμο πέθανε............
Είναι λυπηρό να βλέπεις έθιμα ενός τόπου να σβήνουν. Αλήθεια γιατί έσβησαν οι Ψίλοι; Ένα έθιμο που γινόταν από χρόνια, γινόταν επί θητείας Παράσχου Σιμούδη, συνεχίστηκε επί θητείας του συχωρεμένου Τρ. Κουκούδη, συνεχίστηκε επί Βασ. Ξουλόγη και σταμάτησε το 2015; 
Διαβάζουμε στο Παγγαιόραμα του 2007.


Ποιος θα μας πει
και θα μας εξηγήσει γιατί αυτό το έθιμο πέθανε; Ένα έθιμο που δεν κόστιζε σχεδόν τίποτα, ένα έθιμο που στηριζόταν στον Δήμο, στους εθελοντές και τους συλλόγους. Ένα έθιμο που έφερνε κόσμο στο χωριό μας, προβολή και κατά συνέπεια διαφήμιση και έξτρα εισόδημα για κάποιες επιχειρήσεις.
Ποιος και με ποιο δικαίωμα παίρνει απόφαση να διαγράψει ένα έθιμο πολλών ετών ενός τόπου; 
Εμείς και πέρσι δυστυχώς είχαμε ασχοληθεί με το θέμα, και είχαμε  προβλέψει  την εξέλιξη ΕΔΩ αλλά δυστυχώς κάποιοι προτίμησαν να κλείσουν τα μάτια και τα αυτιά τους. 
Μάλιστα κάποιοι μας επέπληξαν που ασχοληθήκαμε με το θέμα.   

Ζητούνται απαντήσεις.    
45 σχόλια:

 1. ναι ρε παιδιά γιατί σταμάτησαν οι ψύλλοι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Γεωργιανή εκδήλωση, Παλαιοχώρι εκδήλωση παντού εκδηλώσεις Νικήσιανη μηδέν μπράβο σε όλους αυτούς που κατάφεραν πλέον να σταματήσει η εκδήλωση.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. δεν φταίει ο δήμος ψάξτε να βρείτε όλους αυτούς που αρνήθηκαν να βοηθήσου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. νιστικο αρκουντι ντεν χορευει, νιστικο αραπη δεν συμετεχει, σκασε φραγκα και αραπη συμετεχει και χορευει

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. πόσα ακόμα φράγκα θέλει ο Αράπης αυτός πια δεν είναι παραδοσιακός σύλλογος είναι καθαρή μπίζνα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. Βάλτε τον Κοκο να κάνει τον ψυλο καλός θα είνε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Οι σύλλογοι που τα έχουν όλα τσάμπα από τον Δήμο,κτίρια,ρεύμα κτλ πήγαν ανεπιτυχώς να καταστρέψουν εκδηλώσεις.Σύλλογοι στους οποίους οι πρόεδροι τους κατεβαίνουν υποψήφιοι σε Δημοτικές εκλογές η στηρίζουν ξεκάθαρα έναν συνδυασμό και ασκούν πολιτική μέσα από τους Συλλόγους.Είστε ξεφτίλες.
  Υπάρχουν και οι σύλλογοι που ποτέ δεν ζήτησαν κάτι και προσφέρουν στο χωριό τους.Αυτοί πρέπει να στηριχθούν.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. το facebook έχει γεμίσει με εικόνες χαράς και κεφιού από εκδηλώσεις των συλλόγων του δήμου σε Γιωργιανή Παλαιοχώρι, Χορτοκόπι, Ακροβούνι, Ν. Ηρακλείτσα, Ν. Πέραμο από άκρη σε άκρη του δήμου αλλά τίποτα απολύτως τίποτα από Νικήσιανη γιατί; γιατί;; γιατί;;; Που είναι ο δήμος που είναι οι σύλλογοι;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 9. υπάρχουν κακομαθημένοι σύλλογοι οι οποίοι παρόλο που στεγάζονται σε δημοτικά κτίρια δρουν σαν ιδιοτικά κλαμπ και δηλώνουν ότι εμείς δεν μπορούμε να βάζουμε τα μέλη μας να βοηθάνε τον Δήμο,δεν είμαστε χαμάληδες,εμείς μόνο χορεύουμε. Ή το πρώτο που θα πουν είναι πόσα θα πάρουμε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Γυρίστε ενα χρονο πόσω να δείτε ποιοι σύλλογοι πρόσφεραν εθελοντική εργασία. Ποιοι σύλλογοι ηταν καθημερινά στο κλειστό γυμναστήριο.ποιοι σύλλογοι μαγείρευαν, μοίραζαν φαγητο, κάναν μεταφορές ασθενών.

   Διαγραφή
  2. πολύ σωστά τα λες, από την μια υπάρχουν σύλλογοι σαν και αυτούς που λες τις προσφοράς, από την άλλη υπάρχουν σύλλογοι που χοροπηδάνε μόνο για την δική τους κ@βλα, τα ταξιδάκια και τα πρώτα τραπέζια πίστα. Αλλά τι να κάνουμε οι πρώτοι σύλλογοι είναι θνητοί άνθρωποι οι δεύτεροι είναι ντίβες και απόγονοι του Μέγα Αλέξανδρου..........

   Διαγραφή
  3. άσε που οι περισσότεροι είναι και Χ.Α. πως να βοηθούσαν τους πρόσφυγες.

   Διαγραφή
 10. Είναι αδικία να στεγάζονται σύλλογοι σε δημοτικά κτίρια και να κάνουν και πολιτική και εμείς οι υπόλοιποι σύλλογοι να πληρώνουμε ρεύμα,ενοίκια,νερό.
  Ε Ανεστάκο;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επομένως κύριε(α) μου νια να πάρετε απάντηση.

   Διαγραφή
 11. θέλουμε επίσημη ανακοίνωση για τους λόγους και για το ποιος αποφάσισε ένα έθιμο δεκαετιών να σβήσει, σήμερα συζητώντας με άνθρωπο του συλλόγου ρίχνει της ευθύνες στον αντιδήμαρχο, τον δήμο και σε κάποια Όλγα του Δήμου.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ας βγάλει μια ανακοίνωση και ο σύλλογος να μάθουμε την άποψη του.

   Διαγραφή
 12. Συγχαριτηρια στους. Διοικουντες.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 13. Για να λέμε και του στραβού το δίκιο ελάχιστοι συλλογοι δε στεγάζονται σε δημοτικά κτίρια. Στο δήμο ελεύθερων μονο η αδελφότητα ηρακλειτσιανων

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 14. ο σύλλογος δεν έχει καμία ευθύνη, δεν είμαστε χαμάληδες για να κάνουμε όποια εκδήλωση κάποιοι γουστάρουν. Ο Αράπης τελεία και παύλα ασχολείτε μόνο με δυο εκδηλώσεις το έθιμο του "Αράπη" και την ημέρα του "Σαρμά" ξεκάθαρα πράγματα βρείτε αλλού εθελοντές.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 15. μπα αλήθεια, σε λίγο θα μας πείτε ότι είστε και τα μπαλέτα του Μπολσόι. Είστε ο ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΙΚΗΣΙΑΝΗΣ "Ο ΑΡΑΠΗς" και εδώ και δεκαετίες πάντα στηρίζαμε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του δήμου. Αν εσείς θέλετε να ασχολείστε μόνο με τον Αράπη και τον Σαρμά τότε διαγράψτε το παραδοσιακός, πολιτιστικός μορφωτικός σύλλογος Νικήσιανης και απελευθερώστε τα χορευτικά ώστε να γίνει ένας άλλος γνήσιος πολιτιστικός, παραδοσιακός σύλλογος.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 16. Τον έφαγες άκαρδε πρόεδρε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. και τώρα γράφει ο άκαρδος ΓΟΥ'Ι' ΛΟΒ αντιΜε'ι'ορ Χελεν και τα σάλια τρέχουν, γλύψε γλύψε κάτι θα βγάλεις

   Διαγραφή
  2. το σβησα μαλακα.δεν πηρα ουτε ενα like.ασχημαντρα

   Διαγραφή
  3. ότι και να γράψεις φούφλικο θα είναι

   Διαγραφή
 17. Σιγα το εθιμο....Μαζευονταικαι βαζουν φωτια..Τρομερο εθιμο..Τρομερη απωλεια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. χα χα μέτρησες 7:26, το άλλο είναι καλλίτερο κάτι ματραχαλάδες ντύνονται αρκούδες βάζουν κάτι κουδούνια και χοροπηδάνε χα χα φοβερό έθιμο ας το κόψουμε και αυτό. 7:26 άστο δεν το έχεις.

   Διαγραφή
 18. εγώ γουστάρω το άλλο το έθιμο εκείνο που πλακωνόμαστε στους σαρμάδες που φτιάχνουν δωρεάν και αφιλοκερδώς οι γυναίκες της Νικήσιανης αλλά τους πληρώνουμε στα κουρασμένα παλικάρια του συλλόγου. Αυτό είναι έθιμο οικονόμα από δωρεές.......

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. γιατί όχι ανθίζει επί των ημερών μας , κερδοφόροι εθελοντές, χλιδάτες ΜΚΟ πολύ μπροστά λέμε η Νικήσιανη

   Διαγραφή
 19. κύριε Μποσμπότη, κυρία Ρίτσα μας Καραγιαννίδου, κύριε Σοφτά, κύριε Φιλόσογλου, κύριε Ζουμπλιέ και άλλοι εκλεκτοί της κλάψας τότε αντιπολίτευσης και αγωνιστές ενάντια στα διόδια, τι προτίθεστε να κάνετε τώρα που ο Δήμος Παγγαίου γεμίζει διόδια. Για δείτε που θα έχουμε σύντομα στον κόμβο Γαληψού Ορφανού, στη Μουσθένη, στην Ελευθερούπολη. Αυτοκολητάκια και ταμπελίτσες θα βγάλετε; Ή τότε ο κακός Ξουλόγης μόνο έφταιγε;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Επειδη ειδα το ονομα μου θα απαντησω.Οταν εγινε η πρωτη συγκεντρωση στα ΔΙΟΔΙΑ Μουσθενης επι διοικησης κ.Ξουλογη (για τον Δημο Παγγγαιου) και ειχε γινει καλεσμα απο ολους τους φορεις και τα ΜΜΕ ειμασταν 50 ατομα στα διοδια.Αντε να ειμασταν 100?Εσυ φιλε μου Ανωνυμε 7:27 ειχες ερθει εκεινη την ημερα?
   Ο υπολοιπος νομος Καβαλας που ηταν?Μπορει να μην υπαρχει θεληση απο τον κοσμο για τα διοδια.Και στο facebook που διαβασα σχολια γραφουν οτι θα πηγαινουν απο τον παλιο δρομο και οτι θα παρουν ζωη τα χωρια.
   7:27 πες μου πως μπορουμε να αντιδρασουμε?
   Και να σου πω και το αλλο,επι κυβερνησης ΣΥΡΙΖΑ ειδες καμια αντιδραση για τα ΔΙΟΔΙΑ;ΟΙ -ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ- τι απεγιναν;
   Για πες τι να κανουμε;

   Διαγραφή
 20. Λεφτα υπαρχουν. γιατι να μη γινουν καινουργια διοδια θα δημιουργιθουν θεσεις εργασιας τρομαρα τους !!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 21. Εμείς τουλάχιστον δώσαμε αγώνα τότε, κάποιος άλλος κακός ρουσφετολογούσε διορίζοντας δικούς του στα διόδια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 22. Φραγκισκο οταν λες εμεις ποιους ενοεις??

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 23. εννοώ ΚΑΠΟΙΟΥΣ από αυτούς που αναφέρονται πιο πάνω.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 24. Μάθαμε ότι ο Τάσος Ορφανίδης ότι θα είναι υποψήφιος Βουλευτής Νομού Καβάλας με την Λαϊκή ενότητα στις επόμενες εκλογές. Αχ ρε άμοιρη χώρα δεν έχεις ελπίδα καμιά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. καλά ο πρώτος ή ο τελευταίος άσχετος θα είναι; Καλύτεροι είναι οι άλλοι από την Καβάλα που κατέβηκαν ή θα κατέβουν;

   Διαγραφή
  2. εδώ ο Τζιτζιός κατέβηκε ο Ορφανίδης έκπληξη θα ήταν αν δεν κατέβαινε.

   Διαγραφή
 25. Γιατι τοση κακια αυτη που κυβερνησαν τη χωρα 40 χρονια και την εφεραν σα αυτα τα χαλια και θελουν να γινουν παλι σωτηρες καλυτερη ειναι? Ο λαος θα κρινει.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 26. πάντα μάζευε σαβούρα η βουλή γιατί όχι και τώρα

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 27. καλά ρε παιδιά πως κάνετε έτσι αν ο Ορφανίδης θέλει να κατέβει για βουλευτής δεν σημαίνει ότι και θα βγει. Και ο Λεβέντης θέλει να γίνει πρωθυπουργός θα γίνει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 28. ενεργέ το έθιμο που λες μπορεί να πέθανε αλλά ένα καινούργιο γενήθηκε air show Περάμου. Λες να δούμε τον Αναστασιάδη σε ρόλο πιλότου με παραλαγί πλάι πλάι με τον Καμμένο και τον Τζιτζιό; Πάει το έχει κάψει ο Φίλιππος από την στασιμότητα και χωρίς έργο άρχισε τις χοντρές κοτσάνες. Καλά ήπαμε άρτος και θεάματα αλλά με μέτρο όχι ότι του φανεί του λωλοστεφανή.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. εντάξει πως κάνετε έτσι; Λέμε και καμία κοτσάνα έτσι για να περνά και η ώρα.

   Διαγραφή
  2. εμένα μου αρέσει σαν ιδέα αλλά πρέπει να δούμε το κόστος γιατί δεν είναι δυνατόν να χρεωθεί ο Δήμος υπέρογκα ώστε 10-15 επιχηρήσεις καφετέριες φαγάδηκα να τα οικονομήσουν στη Πέραμο γιατί αυτό γίνεται στη Καβάλα.

   Διαγραφή
Προσοχή στην διατύπωση των σχολίων σας, δεν πρέπει και δεν χρειάζεται να είναι προσβλητικά.